Nega deteta kod virusnih infekcija

Prehlada, stomačne tegobe i grip u sezoni su tradicionalno najčešći uzroci razboljevanja dece svih uzrasta. Dete do polaska u školu se prosečno razboli 6 do 8 puta godišnje, dok se kod adolescenata to svede na 2 do 4 puta godišnje, ali u proseku – što znači da ima onih koji se razboljevaju češće ili ređe.

Svakako da pohađanje kolektiva veoma utiče na broj i učestalost “prehlada” pa roditelji dece koja su, na primer, tek krenula u vrtić imaju ponekad utisak da dete u stvari i ne ozdravi već je stalno “prehlađeno”. Tada počinje panika, obilazak lekara različitih specijalnosti i besomučno traganje za lekom ili sredstvom koje će popraviti imunitet “stalno bolesnog deteta”.

Kao i uvek, istina je negde na sredini. Ne postoji čaroban lek niti sredstvo koje može uvek i efikasno sprečiti  virusne infekcije (pošto se uglavnom radi o njima), ali postoji niz načina na koji možete pomoći svom detetu da brže i lakše preboli blaže respiratorne infekcije.

Nastavak pročitajte OVDE!

Mirjana Stankovic
Specijalista pedijatrije, trenutno zaposlena u Starcare Oman u Muskatu. Sa dvadeset i pet godina staža veteran u pedijatriji, a sa pedeset godina života početnik u životu i radu na Bliskom Istoku. Kao bloger, tek u jaslicama :)

Get in Touch

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related Articles

spot_img

Latest Posts