Kijavica, veliki ili mali problem?

Kijavica je najčešći simptom virusnih infekcija u pedijatriji, češća i od temperature. Jedino što se roditelji previše ne obaziru na nos, ne boje se i ne smatraju da je nešto važno kada curi i/ili kada je zapušen. Zato je temperatura kraljica, a kijavica običan pešak na šahovskom polju roditeljske brige. I sam termin je nejasan, ako ćemo pravo. Pod kijavicom većina nas podrazumeva curenje nosa i kijanje, a pred oči nam iskaču karikature ljudi sa crvenim nosem, ogrnuti ćebetom i sa nogama u lavoru. Međutim, kad već nemamo odgovarajuci termin za „rinitis“, ostaje da kijavicom zovemo i kad nos curi i kad je zapušen, bez obzira da li ima kijanja ili ne. Najčešće roditelji, ali i sama deca, ni ne primete da je nos zapušen (pogotovo ako imaju i alergije pa im je to “uobičajeno stanje”). Ne sluteći da je baš nos glavni krivac za bol u grlu i suvi kašalj, o upalama uva da i ne govorimo.

Osim kod beba, gde ne može da se ne primeti. Što je beba manja, to je veći problem sa zapušenim nosem. Ne mogu da jedu, ne mogu da spavaju, plaču bar duplo više nego obično, imaju i grčeve više nego obično (jer puštaju dojku da bi disale i tako gutaju vazduh). Sve u svemu, noćna mora. Pogotovo za novopečene roditelje koji ne znaju kako da pomognu bebi koja se (iz njihove perspektive) „guši“.

DA LI JE ČIŠĆENJE NOSIĆA BEBI BAŠ TOLIKO  VAŽNO?

Nastavak procitajte OVDE.

Prethodni tekst
Naredni tekst
Mirjana Stankovic
Specijalista pedijatrije, trenutno zaposlena u Starcare Oman u Muskatu. Sa dvadeset i pet godina staža veteran u pedijatriji, a sa pedeset godina života početnik u životu i radu na Bliskom Istoku. Kao bloger, tek u jaslicama :)

Get in Touch

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related Articles

spot_img

Latest Posts