Dečji fras – 10 pitanja i odgovora

Poznato je da se roditelji plaše povišene temperature kod deteta jer su čuli za “dečji fras”. Znaju da je pojava frasa povezana sa temperaturom, ali retko ko zna nešto detaljnije o febrilnim konvulzijama. S obzirom na staru (i veliku) istinu da se najviše plašimo nepoznatog, evo 10 odgovora na najčešće postavljana pitanja roditelja u vezi dečjeg frasa. Valjda će i strah onda biti manji, a ako je neko vaše pitanje ostalo bez odgovora – slobodno pišite…

1. Šta je dečji fras i kada se javja?

Febrilne konvulzije  ( u našem narodu „dečji fras“ ) predstavljaju pojavu „grčeva“ (nalik na epileptične) i ukočenosti pogleda ili celog tela uz kratkotrajan gubitak svesti. Javljaju se isključivo sa povišenom temperaturom, zato i jesu febrilne konvulzije i skoro isključivo kod dece uzrasta od 6 meseci do 5 godina, zato je dečji fras.

Nastavak pročitajte OVDE.

Mirjana Stankovic
Specijalista pedijatrije, trenutno zaposlena u Starcare Oman u Muskatu. Sa dvadeset i pet godina staža veteran u pedijatriji, a sa pedeset godina života početnik u životu i radu na Bliskom Istoku. Kao bloger, tek u jaslicama :)

Get in Touch

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related Articles

spot_img

Latest Posts