Klinika

Možda vam svi ovi postovi o poslu nisu zanimljivi, ali nekako osećam potrebu da završim trilogiju i zaokružim priču jer je to ipak razlog našeg odlaska, budući centar dešavanja i – „last, but not least“ – jedini izvor naših prihoda. 🙂

Naravno da sam debelo motivisana da učestvujem u svemu, da pomognem da sve uspe, jer će od toga će zavisiti hleb naš nasušni i uopšte opstanak na Bliskom Istoku.

Naslov je klinika, ali to ni približno nije klinika kako svi mi zamišljamo, već samo pedijatrijska ordinacija koja će u početku imati samo jednog lekara – mene. Pored pedijatra, tu će biti dve sestre, laborant i rendgen tehničar. Ako sam je u prošlom postu nazvala ordinacija u zametku, sada je pri kraju embrionalnog perioda, jer je u toku opremanje prostorija. Možete zamisliti moje iznenađenje kada me je Junior odveo prvi put i kada sam ušla u ordinaciju koja se tek kreči, postavljaju sanitarije i kače utikači! Imala sam osećaj da sam prevarena. 🙁

Srećom, brzo sam u glavi sve okrenula u svoju korist i već zamišljala kako „ću sve to okrenuti naglavačke“ – čitaj: postaviti kako treba i namestiti da funkcioniše po mojim standardima.

Najviše sam se iznenadila kad sam videla „gipsaru“, tik uz sobu za rendgen koja je uzgred, po pe-esu, obložena olovom i urađena po svim standardima struke, a mogu da zamislim koliko je sve to koštalo! Sam rendgen aparat je digitalni, jednostavan, ali najnovije generacije i koštao je oko 50000$! Za sve je naravno „kriv“ kolega Takub, dečji ortoped koji je uradio isto što ja tek nameravam – postavljao je čovek svoje standarde. Inače, jeste planirano da dolaze subspecijalisti po pozivu i potrebi, ali je ipak ulaganje ovog tipa stvarno previše! Pogotovo kad se uzme u obzir da je to u stvari (po njihovim rečima) iscrplo budžet i da se na svemu ostalom, za sada mora štedeti.

A štedelo se prvenstveno na dizajnu. Ordinacija izgleda hladno, sterilno i nema nikakav pedijatrijski pečat. A navodno je neko to dizajnirao? Rekla sam im da pozdrave dizajnera i da ipak to mora da izgleda sasvim drugačije. Onda sam ih povela u dečju zubnu ambulantu koja se nalazi na prvom spratu zgrade u kojoj je naša ordinacija, jer sam još pri ulasku uočila njihov reklamni baner koji je izgledao svetski. Bila sam sigurna da je i unutrašnjost u najmanju ruku takva i – nisam pogrešila! Postaviću slike te (zubarske) ordinacije, jer je stvarno divna i da poželiš da sedneš na jednu od tih stolica koje inače svi zaobilazimo u širokom luku (pozdrav za moju drugaricu zubarku 😘). Na jednoj od slika videćete priliku u crnom – to je žena sa njihove „recepcije“ koja nam je pokazivala ordinaciju, a vlasnica je jedna prelepa Omanka, evropski obučena (izuzetno retko – kasnije uočeno) i tip-top sređena (izuzetno često – takođe kasnije uočeno). Takođe ćete videti dva izdvojena dela za čekanje – muški i posebno ženski. Ali, o tom-potom! 🙂

Na sve to je Senior rekao „jel znaš ti koliko to košta?“ ?! Ne, ne znam pomislih, a ja sam rekla da je sigurno jeftinije nego rendgen koji ću da upotrebim nekoliko puta mesečno. Svejedno, nisam ih ubedila da treba po svaku cenu angažovati dizajnera i ostalo je da se snalazim sama, kao i u našem dispanzeru. Bar za početak, posle su obećali „da će razmisliti“, ali da je nabavka ultrazvuka ipak prioritet i ja sam se sa tim i složila. Za sad. 😉

Dakle, u pitanju je pedijatrijska ordinacija, bez postelja, sa rendgenom i laboratorijom. Imamo pedijatrijsku sestru Indijku, laboratorijski tehničar(ka) je iz Sudana, a na recepciji će biti mlada Omanka koja će nam pomagati u komunikaciji, mada oni tvrde da apsolutno svi znaju engleski. A da li dovoljno znaju, to ćemo tek videti.

Imaćemo uniforme, sa logom klinike i cena pregleda će biti 30€ (sa tendencijom da bude 40), jer oni računaju da će privući dobrostojeće i bogate klijente a ja držim palčeve da se u tome i uspe. U celoj ovoj avanturi me najviše to i brine, da li će biti posla i da li će se sve finansijski isplatiti.

Toliko o tome, dovoljno da steknete sliku u glavi, a kad sve bude gotovo imaćete je i u očima. 🙂 Do tada, uživajte u sličicama jedne omanske zubarske ordinacije za decu.

Dečja zubarska ordinacija
Dečja zubarska ordinacija
Dečja zubarska ordinacija
Dečja zubarska ordinacija
Dečja zubarska ordinacija
Dečja zubarska ordinacija
Čekaonica u dečjoj zubarskoj ordinaciji
Čekaonica u dečjoj zubarskoj ordinaciji
Igraonica u dečjoj zubarskoj ordinaciji
Igraonica u dečjoj zubarskoj ordinaciji
Recepcija dečje zubarske ordinacije
Recepcija, sa sve osobljem

NASTAVAK: CENE

Prethodni tekst
Naredni tekst
Mirjana Stankovic
Specijalista pedijatrije, trenutno zaposlena u Starcare Oman u Muskatu. Sa dvadeset i pet godina staža veteran u pedijatriji, a sa pedeset godina života početnik u životu i radu na Bliskom Istoku. Kao bloger, tek u jaslicama :)

Get in Touch

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related Articles

spot_img

Latest Posts