Izlet – Dima Wattayeen

Danas je pravi dan za pisanje. Ćerki mi je rođendan a nisam sa njom. Ocu mi nije bilo dobro, a nisam sa njim 🙁. Srećom pa čovek ima prijatelje koji pomognu i ćerki kupe tortu i spreme rodjendan, dedu odvedu lekaru ili pozovu koga treba/daju koristan savet ☺. Dok je vas, ja mogu da živim svoju omansku avanturu i dalje, sa bar delimično podeljenom brigom oko najmilijih. Jedino što ovako izdaleka mogu je da se od srca zahvalim i uputim (opet) poziv da vidite bar malo od egzotike koja se samo na filmovima vidja.

Dakle, Bože me sačuvaj više ispita i učenja. Bar neko vreme 😀.

Prođe i taj test – Pediatric Advanced Life Support, sada imam i njihov sertifikat koji je odskora neophodan za dobijanje licence u svim zalivskim zemljama, tako da će mi dobro doći za CV jer ga i na zapadu traže. I sam kurs je bio dobar, iako kratak. Praktični deo je baš bio težak i sve nas je vraćao bar po dva puta dok ne odradimo kako treba scenario u kome se pacijent nalazi u nekoj životno ugrožavajućoj situaciji. Fantomi nisu loši, simulirali smo i davanje terapije, kardiokonverziju i reanimaciju naravno. Ali pre svega su insistirali na tačno utvrđenom redosledu po kom moramo da radimo tačno utvrđene radnje. I onda sve vreme samo misliš šta ćeš prvo, a šta sledeće. Bilo kako bilo, prošlo je ☺. Obaveze oko testa i učenje su mi doduše pomogli da bar malo lakše premostim prazninu koja je ostala nakon odlaska dece i sada se sve polako vraća u normalu. Gledam slike sa zajedničkih obilazaka i vidim da nisam pisala o poslednjoj avanturi zvanoj Dima Wattayeen.

Sve je smislio naravno Dragomir i odavno zaplanirao za tu subotu jer mu je majka bila u poseti, a mi smo bili u kompletu sa Aleksom. Pošli smo dovoljno rano da bismo izbegli najveću vrućinu. Ili smo bar tako mislili 😎. Tog dana je zvezda baš bila upekla, a Aki je još prethodnog dana odradio tutorijal na temu „kako da te Sunce upropasti za samo pet minuta u vodi“. Naravno da smo spremili zaštitni faktor 50+, ali ništa nije moglo da (sasvim) spreči katastrofalnu kombinaciju podnevnog sunca, nadmorske visine i usijanog kamena. Na kraju je hodao sa peškirom preko ramena i ruku, umotan više nego Beduini (mada je poređenje sa Boškom iz „Neretve“ bolje 😂). Ne kažu za džabe dugačke rukave i nogavice. Mi ostali, uz zaštitu, smo dobro prošli. Stradalo je poneko uvo, ris koji viri iz patika i slično 😌.

Bila je dobra fora kada smo se posle par sati pešačenja pored vode, kroz vodu ili kozjim stazama sreli sa nekim Englezima koji su gospodski džipovima došli na „licino mesto“. Čak su razapeli i nadstrešnicu, raspalili roštilj i uživali sa decom u nedođiji. A mi siroti, gacali smo po vodi i dalje.

Nije ni nama bilo loše, ne mogu da kažem ☺. Pogotovo kada smo naišli na „jezerce“, tj proširenje korita potoka koje je bilo taman duboko i široko da (onima koji su poneli kupaći :)) posluži za osvežavajuće kupanje. Najupečatljivija je bila tirkizna boja vode koju su potoku obezbedile krečne naslage na dnu korita. I ostali pejzaž je bio fascinantan. Kao sa druge planete. Marsa recimo 🤔. Ali, sa elementima trećerazrednog westerna, pošto smo usput sretali kosti i lobanje ovaca i goveda. Potpuno čiste i bele od sunca. Kao na filmu, rekoh. A onda u sred svega (tj ničega) fubalski teren ☺. Ako se tako može nazvati prašnjava ledina sa dva gola. Inače mnooogo vole fudbal i baš ga i u najzabačenijem selu igraju po toj prašini i kamenčićima, bosonogi samo tako. Kod dečaka na pregledu uvek uočim polomljene nokte na nožnim palčevima ☺.

Toliko o višesatnom fantastičnom izletu u Dima Kakosevećzove, gde smo prvi put osetili moć zalivskog sunca i strah kad ti nestane voda na 35 stepeni u podne 😱. U februaru doduše, ali i februara ima raznih…

Uživajte u slikama! 😍

 

 

NASTAVAK: OMANSKI DRUGARI

Prethodni tekst
Naredni tekst
Mirjana Stankovic
Specijalista pedijatrije, trenutno zaposlena u Starcare Oman u Muskatu. Sa dvadeset i pet godina staža veteran u pedijatriji, a sa pedeset godina života početnik u životu i radu na Bliskom Istoku. Kao bloger, tek u jaslicama :)

Get in Touch

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related Articles

spot_img

Latest Posts