Kako doktor sa Balkana može otići na Bliski istok – 7 : posle ispita

Šta se uopšte radi posle položenog ispita?

Kada na svom dašbordu DHA aplikacije vidite oznaku PASS, onda prvo morate da častite! Sada ste DHA Eligible i to nije mala stvar. Ne šalim se, veliku stvar ste postigli i najtežu prepreku savladali. A protiv baksuzluka u sledećoj fazi (traženja posla) mora se uložiti.
Šalu na stranu, posle položenog ispita treba se odmah baciti na posao.  Važnost položenog ispita je 12 meseci i za to vreme morate naći posao! Ne sumnjam da ćete i naći. Niko ko je doter’o dovde nije od te građe. Od te što odustaje, bar ne lako.
Znači, sada je vreme da se skine prašina sa CV-ja, napiše novo motivaciono pismo, osveže profili na svim mogućim sajtovima za traženje posla. Obavezno se priavite na newsletter kako bi vam slali svakodnevno mejlove sa ponudama i kako ne biste propustili ništa što sadrži vaše ključne reči: Pediatrician (ili šta već), job, GCC, DHA Eligible.
Kako možemo iskoristiti prisustvo na LinkedIn-u?
Prvo i osnovno, obavezno označite da ste slobodni da vam rekruteri šalju ponude. U opisu profila stavite „Looking for a new opportunity“ i svi će znati šta to znači. A ako vam je to previše izlizano, mežete i Open for a new position ili seeking for a job ili šta god vam se čini prikladnim, ali obavezno napomenuti najvažnije – DHA Eligible.
Važno je i napraviti što više konekcija sa rekruterima, HR-ovima i pratiti profile samih ustanova koje vas zanimaju. I sve to – mnogo! Što više to bolje. Slobodno se možete poslužiti mojima, svi će vam odgovoriti na zahtev za konekciju i imati vašu specijalnost u vidu i u fioci. Tek kada im neka bolnica potraži kadar u koji se i vi možete uklopiti oni pogledaju profil i kontaktiraju vas porukom.
Doduše, ponekad samo postave post: Looking for… ili We are hiring… ili nešto u tom stilu. Zato je važno da često pregledavate Newsfeed ili ako baš, baš nemate vremena, uredite podešavanja tako da vam stižu notifikacije kada se oglase određeni ljudi, određene ustanove ili kada se pojave vaše ključne reči.
Najbolje je i da se povežete međusobno, pa da jedni drugima šaljemo kada naiđe dobra prilika. Ja sam to svakako radila, najviše u periodima kada sam i sama aktivno tražila posao pa sam nailazila na različite ponude i za druge specijalnosti.
Šanse da za godinu dana ne nađete posao, a imate Prometric ispit položen – su minimalne. Za sve one koji ozbiljno posvete par sati dnevno aktivnostima na internetu koje sam pomenula, skoro nemoguće. Onda proverite CV, da li ste dobro sebe predstavili.
Koji su još načini da se predstavimo potencijalnim poslodavcima?
Uvek možete pretraživati i Google map, nalaziti klinike u Dubaiu i onda posećivati njihove sajtove. Ako imaju stranicu Careers onda tu. A ako nemaju, onda samo na kontakt – pošaljete svoj CV i motivaciono pismo.
Sveukupno poslaćete najmanje par stotona raznoraznih aplikacija za posao. Da li ćete dobiti neki odgovor? Hoćete sigurno. A da li će vam se taj odgovor obavezno svideti? E, to ne znam. Znam samo da se radilo na tome da Prometric ispit važi 5 godina umesto sadašnje jedne. A kad se radilo i razmišljalo u tom smeru, onda će i biti. Treba pratiti i novosti. Stalno, jer ih stalno ima.
Mirjana Stankovic
Specijalista pedijatrije, trenutno zaposlena u Starcare Oman u Muskatu. Sa dvadeset i pet godina staža veteran u pedijatriji, a sa pedeset godina života početnik u životu i radu na Bliskom Istoku. Kao bloger, tek u jaslicama :)

Get in Touch

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related Articles

spot_img

Latest Posts