Kako doktor sa Balkana može otići na Bliski istok – 5 : Prometrik ispit 1.deo

Šta znači Prometrik?

Prometric je ime (američke mislim) agencije koja se bavi organizacijom ispita i različitih provera znanja. Po celoj planeti postoje Prometric centri koji pružaju njihove usluge. Od pre neku godinu postoji i u Beogradu. Ima i u Zagrebu i u Ljubljani, u Budimpešti i u Sofiji. Pa šta je kome najzgodnije.To je u stvari franšiza koju rade sa ustanovama za koje procene da mogu zadovoljiti njihove kriterijume. Bezbedonosne prvenstveno. Prvi put kada sam polagala bio je to Međunarodni akademski centar u Dečanskoj, a sada se nalaze u ulici Zdravka Čelara 12, treći sprat.
Čemu služe Prometric centri?
Prometric centri, kao što je ovaj naš u Međunarodnom akademskom centru, su zaduženi da vam omoguće zakazivanje, identifikaciju, sigurunosne provere pre nego pristupite polaganju, mesto i računar gde ćete polagati, kao i kontinuirani nadzor tokom polaganja. Znači, uglavnom im je zadatak da garantuju da ne varate i da sprovode mere koje ima (originalni, američki) Prometric nalaže.
Kada treba zakazati Prometric Exam?
Ne treba žuriti, pošto mesta obično ima u izobilju. Ali, takođe ne treba čekati ni poslednji dan. Sve zavisi koliko ste sigurni za datum polaganja. Svakako tek posle završene aplikacije na sajtu ministarstva za čiju licencu želite polagati. Jer tek tada dobijete Eligibility Number koji vam je neophodan za zakazivanje ispita.
 Kako  se zakazuje Prometric Exam?
Vrlo jednostavno. Odete na sajt Prometric.com. Izaberete „test sponzora“ po azbučnom redu – npr za DHA odete na slovo D i tu izaberete u padajućem meniju Dubai Health Authority, a analogno tome i za HAAD i druge „sponzore“. Bez toga ne možete se maći s početka. Tj. uvek će vas vraćati na taj korak. Nakon sponzora, locirajte test centar tako što kliknete na odgovarajuću ikonu
Sve ovo imate i u Sheryan uputstvu koju vam takođe šaljem.
Kada locirate test centar idite na Schedule, bez obzira što još nećete zakazivati (stanite u poslednjem momentu :)), samo da vidite koliko ima slobodnih termina i da nisu neki odmori (recimo 2017. nije bilo termina od 15.og jula do 15.og avgusta.
Izaberete državu naravno, pročitate informacije koje vam pišu, prihvatite Privacy policy i ukucate Eligibility Number koji ste dobili kad ste završili aplikaciju. Posle vam se otvori kalendarčić na kom izaberete datum i termin. To jest, samo vidite koliko ima termina i da li nema neka rupa u rasporedu. Ako ste organizovana osoba i znate svoje mogućnosti, svaka čast! Onda svakako i zakažite. Treba vam samo kartica i oko 200$ na računu. Primaju i dinare, naravno. Možete platiti običnom debitnom karticom, Visa ili Master. Dobićete potvrdu svoje uplate i rezervacije termina.
Mirjana Stankovic
Specijalista pedijatrije, trenutno zaposlena u Starcare Oman u Muskatu. Sa dvadeset i pet godina staža veteran u pedijatriji, a sa pedeset godina života početnik u životu i radu na Bliskom Istoku. Kao bloger, tek u jaslicama :)

Get in Touch

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related Articles

spot_img

Latest Posts