Kako doktor sa Balkana može otići na Bliski istok – 4: Licenca

Kako dobiti licencu neke od zalivskih  zemalja? Ovo je priča o Sheryan-u – postupku licenciranja lekara za Dubai. Prilično je ilustrativna i može se primeniti i na druge zemlje. Lično sam prošla dva puta (sa različitim ishodom, doduše :)), za Oman i Dubai.

Ovo je link do sajta
Namerno počinjem ovako, jer je upravo od januara 2019. godine ceo postupak nazvan ovim imenom (Sheryan) i važno je da znate kako ćete kucati u search polju pretraživača. Sheryan se odnosi na Dubai, ali je sve toliko slično i za druge GCC države tako da čemo generalizovati stvar i zanemariti (nevažne) pojedinosti koje se razlikuju.

Evo linka za PowerPoint prezentaciju koja detaljno opisuje proces aplikacije za DHA:

https://drive.google.com/file/d/1jLKSX_AddbLx2MUsclKMvVftQaYQEQdW/view?usp=sharing

Sam postupak aplikacije zahteva vreme i strpljenje. Takođe, potrebno ja da vam sva dokumenta budu spremna za upload (o tome detaljno u posebnom postu). I pored pripremljenosti i iskustva, a zahvaljujući urođenom daru za komplikovanje, kao i sklonosti da većinu stvari radim noću, moje apliciranje za DHA je trajalo skoro 12 sati. Da me pitate zašto, nisam sigurna da mogu da objasnim. Možda sam malo i potisnula iz sećanja, jer me je koštalo mnogo živaca. Samo da napomenem da sam Vaga u podznaku i da imam talenat da se dvoumim i oko najjednostavnijih stvari.

Problem je što vam oni stave ograničen broj mesta za upload dokumenata i onda treba da sanjamo koji da izaberemo ako je naš slučaj iole „non aplicable“. Recimo, lepo piše da treba da se „okači“ poslednja licenca i sertifikat dobre prakse koji se odnosi na poslednje radno mesto (šo je u mom slučaju značilo – sve omansko). Ali, ja sam uporno brinula jer je cela moja omanska karijera trajala samo 5 meseci. A moje ukupno iskustvo je bilo 25 godina! Pa neće valjda da sude samo po tom deliću mog karijernog mozaika?

I jesam i nisam bila u pravu. Tačno je da nije bilo dovoljno samo iz Omana, a netačno je da treba brinuti zbog toga jer vam oni pošalju mejl u kom traže dopunu dokumentacije ukoliko je potrebno. Što znači, ima ko misli o tome. Jedino što produžava vreme obrade aplikacje, koje ne bi trebalo da je više od 2 meseca. Ima valjda i neka ubrzana varijanta, koja bi trebalo da se posebno plaća.

A kada je reč o terminologiji, više neću pominjati „licencu za Dubai“, već „DHA licencu“, opet iz „search razloga“.
Šta znači DHA, a šta DHCA, HAAD, MOH, OMSB?

DHA = Dubai Health Authority je nešto kao hibrid Ministarstva zdravlja i Lekarske komore Dubai i najviše je telo koje odlučuje o tome ko će i kako dobiti licencu za Dubai emirat. Pandan tome je HAAD za Abu Dhabi i MOH za ostale emirate (u Omanu je OMSB, a za ostale GCC je uglavnom isto MOH – Ministry OHealth). Daaa, dobro ste razumeli, svaki emirat ima svoju licencu! Na žalost, to smanjuje izbor dostupnih poslova, ali šta je tu je. Doduše, stvari se polako i menjaju, pa je (od prošle godine) moguće uraditi „transfer“ između DHA, HAAD ili MOH licenci (znači sve unutar UAE), ali tek nakon što bar 6 meseci radite sa jednom od njih.
DHCC je licenca za Dubai Healthcare City. Šta mu je sad pa to? Pioniri strategije o zdravstvenom turizmu u Dubaiju su smislili da naprave čiav jedan „grad“ sastavljen od klinika, bolnica, ordinacija i drugih zdravstvenih ustanova koje bi na taj način bile koncentrisane na jednom mestu. Za taj Dubai HealthCare City je osmišljen poseban postupak licenciranja koji bi trebalo da je jednostavniji, a samim tim i lakši, brži i jeftiniji. Tako kažu bar. Nisam probala, jer mi to umanjuje šanse za posao pošto bih morala da se orjentišem samo na ustanove iz DHCC, a kod njih je uglavnom sve popunjeno. To bi dobro funkcionisalo ukoliko biste dobili gotovu ponudu za posao u DHCC, pa onda sasvim lagano se odlučite i za ispit (prolaznost je bolja), kao i za ostatak postupka koji može da bude ekspresan ukoliko im (baš) trebate.
Svakako ovo sve znači da (pored odluke koje ste doneli i učenja koje ste već uveliko započeli), treba da razmislite za koji biste „authority“ licencu konkurisali. To mora pre ispita, jer se aplikacije započinju na sajtovima odgovarajućih komora, tj ministarstava. U stvari, možete se vi i posle predomisliti pa kasnije pokrenuti aplikaciju za drugi „authority“, ali ponovo ćete platiti oko 50$. Ipak, važno da nije nemoguće. Možete pokrenuti i sve aplikacije koje postoje, ali svaku posebno plaćate i za svaku posebno polažete ispit. Znam da ima napora da se i ovo objedini, pa da je od početka svejedno koju ste aplikaciju započeli i za koju licencu polažete (unutar UAE naravno), ali dok se to ne desi, važe pravila koja sam opisala.
Ako ste dilemi kojoj se strani prikloniti, pogledajte malo oglase gde se vaša struka trenutno (jer to je promenjiva katergorija) više traži, a svaku od ovih opcija ima i za i protiv argumenata.
DHA: Dubai je svakako najpoznatiji emirat i  najviše ima posla. Definitivno! Nemojte da vas neko laže. Neverovatno je kojom brzinom se otvaraju nove (poli)klinike i bolnice i stalno ima potražnje za svim profilima. Dakle, ako izaberete ovu opciju, najveći je izbor posla. Ali, to što mislite vi, misle i hiljade drugih sa možda boljom biografijom i veštinama i iskustvom koje možda nemate. Znači konkurencija je jaka i brojna. Ceo svet hrli u Dubai, ne bez razloga. Čak i severnoamerički, australijski i zapadnoevropski doktori imaju računicu da rade ovde. Za masne novce, naravno. Mnogo masnije nego što bi nas pIatili, jer se veliki deo plate obračunava po geografskom poreklu, pa tek onda kvalifikacije. Za njih je to isto. A, ako ste stvarno nosilac takvih diploma onda znate da i jeste isto. Nikako ne smete zanemaritii da su troškovi života u Dubaiju najveći, a visina plata polako opada usled velike ponude. Međutim, ukoliko imate CV jak kao stena, dobre kvalifikacije i veliko iskustvo – samo napred!
DHCC: Prednost DHCA je što se lakše i brže dolazi do licence, ali je broj ponuda koje ćete dobiti iz ovog „grada zdravlja“ ograničen. I još nešto, Sa DHA licencom se može raditi u Dubai HealthCare City-ju, obrnuto ne.
HAAD: Health Authority of Abu Dhabi izdaje ovu licencu po skoro identičnom postupku kao što je Sheryan. Samo, na njihovom portalu i po njihovoj aplikaciji. Neki kažu da je HAAD Prometric Exam lakši od DHA ili MOH ispita, a neki tvrde obrnuto. Ja se ne bih oslanjala na te (nepotvrđene) procene jer je malo onih koji su polagali oba. Jedino znam da je DHCC ispit lakši (to oni i sami kažu), a ostalo je u sferi nagađanja i sreće. Ja sam recimo polagala za DHA i za OMSB i ne mogu reći da je DHA teži zato što sam njega pala, a potonji položila. Jedino što duže traje i ima više pitanja… Ali o samom ispitu kasnije.
MOH: Mislim da će retko koji kolega sa naših prostora da se odluči za ovu varijantu, „Ostali emirati“ su egzotika, kao i Oman uostalom. Ima posla, mada ne kao u dva najpoznatija. Za ovu licencu polažu oni koji već imaju ponudu od poslodavca koji je spreman da čeka i veruje u vas da ćete položiti. Što uopšte nije loša varijanta, posle 6 meseci ionako može transfer između licenci…
Još jednom dolazimo do toga da je potrebno prvo se spremiti za ispit pa sve ostalo. Spremite bar do pola, izaberite aplikaciju i krenite u postupak jer traje 4-6 nedelja, retko duže. Posle imate mogućnost da u roku od 6 meseci od završene procedure polažete ispit. tako da ima vremena. A jel’ ima i strpljenja? To vi najbolje znate 🙂
Mirjana Stankovic
Specijalista pedijatrije, trenutno zaposlena u Starcare Oman u Muskatu. Sa dvadeset i pet godina staža veteran u pedijatriji, a sa pedeset godina života početnik u životu i radu na Bliskom Istoku. Kao bloger, tek u jaslicama :)

Get in Touch

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related Articles

spot_img

Latest Posts