Kako doktor sa Balkana može otići na Bliski istok – 3: Učenje

Kad je najbolje početi sa učenjem za Prometrik ispit?

Ovo je izlizano pitanje koje svi brucoši postavljaju starijim studentima i onda dobiju iskusni odgovor – juče! Ali, sve je to velika istina. Posebno u ovom slučaju, jer niste više brucoš i na početku karijere (jer ako jeste, ova priča nije za vas) i nemate 10 godina za pripremu. Uz sve to imate i posao, dežurstva, verovatno i porodicu. Za lepotu ovog putovanja jeste potrebna posvećenost, ali ne i iscrpljivanje. Znači nabavite literaturu i počnite.
Kako da pronađem literaturu i odakle uopšte da učim?

Sve zavisi kojoj specijalnosti pripadate. Najbolje i najjednostavnije je da pronađete literaturu za američki Board Exam u vašoj specijalizaciji i odatle da se spremate. Posetite sajt ABMS-a, ali još više razne blogove, forume pa i YouTube naravno. Sigurna sam da ćete naći  o kojim knjigama se tu radi. Ali, milsim da smo svi mi na specijalizaciji saznali za ponekog autora koji je bio siva eminencija struke i čiji je udžbenik zamenjivao Bibliju u pomenutoj specijalnosti.
Konkretno, za pedijatriju je to Nelson koji je fantastičan udžbenik i za koji (iz ličnog iskustva) mogu potvrditi da je pravi materijal iz kojeg treba učiti i odakle su smišljali pitanja i odgovore. Jedina mana mu je skoro 6000 strana! Tako da, ako hoćete da za 6 meseci spremite ispit, morate svakodnevno prelaziti po 30tak strana. Nije nemoguće. Ako ste singl i nezaposleni, pogotovo 😉
Da li treba verovati oglasima na internetu koji prodaju ispitne materijale?

Ne znam. Ja sam verovala i isplatilo mi se. Za OMSB ispit sam imala samo 3 nedelje (nisam ni bila svesna koliko je to malo) i Nelson je bio mislena imenica. Zato sam odrešila kesu za 75$ i platila nekom Indijcu (da li sam pomenula da su većina Indijci?) da mi pošalje skripta. Poslao mi je svašta nešto, a ja sam najviše koristila pitanja i odgovore koji su se oslanjali na Nelson (review) jer sam bila u cajtnotu.
Ovde je adresa sa koje su mi poslali, pa možete probati sreću. Bar je proveren. Mojim kolegama specijalistima pedijatrije mogu poslati sve materijale koje sam od njih kupila (24 pdf fajla sa više hiljada pitanja). Mislila sam da ovaj materijal delim potpuno besplatno, ali sam se predomislila. Cena će biti odredjeni broj humanitarnih sms-ova. Sve ćemo se dogovoriti, samo mi pošaljite svoju mejl adresu u inbox mje fb stranice dr Mirjana Stankovic.
Na netu i YouTube-u ćete naći možda i nešto bolje, nije teško videćete.
Ključne reči za pretragu neka vam budu Prometric exam, MCQ (multiple choice questions), study material, assessment i slično.
Evo nekoliko linkova, čisto da vam pokažem kako to treba da izgleda, ali njihove usluge nisam koristila pa nemam nikakve garancije ni za koga. Sve je u ovoj priči lutrija, pa i to.
E sad, koliko vremena će vam trebati i da li će ova pitanja biti dovoljna, to isto ne znam. Ja sam prvi put učila tri nedelje, samo iz pitanja, pa sam položila. Sledeći put sam spremala skoro 6 meseci i to iz Nelsona pa sam pala. Kako i zašto, ne znam.
Samo vam pričam svoja iskustva.
Mirjana Stankovic
Specijalista pedijatrije, trenutno zaposlena u Starcare Oman u Muskatu. Sa dvadeset i pet godina staža veteran u pedijatriji, a sa pedeset godina života početnik u životu i radu na Bliskom Istoku. Kao bloger, tek u jaslicama :)

Get in Touch

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related Articles

spot_img

Latest Posts